In 6 stappen een succesvolle Facebook Live video starten

Vind jij live gaan op Facebook ook zo dood eng? Je zweet tot aan je knieholtes, je hebt het gevoel dat je elk moment door diezelfde knieën gaat zakken. Wat gaan mensen zeggen? Zullen ze lachen? Wat als ik iets fout zeg?

Ik heb goed nieuws voor je: je bent niet de enige! Ik merk zelfs dat dit de #1 reden is waarom de meeste mensen nog niet zijn gestart met hun eigen liveshow of live gaan op Facebook.

Het is natuurlijk ook heel spannend. Facebook Live is een beetje alsof je op een podium moet staan. De een vind het makkelijk, de ander ligt er nachten van wakker.

Zelf vind ik het nu heel leuk om live te gaan, maar dat was in het begin echt  niet zo. Ik heb met vallen en opstaan geleerd hoe je een goede Facebook Live uitzending maakt.

Voor een camera staan vind ik geen probleem. Op een podium, dáár breekt bij mij het angstzweet uit! Dat is ook waarom ik lange tijd geen workshops wilde geven. Wat als ik iets niet weet? Wat als het helemaal uit de hand loopt? Wat als ik een blackout krijg?

Mijn wekelijkse Facebook Live uitzendingen hebben mij geleerd wat wel en niet werkt om een leuke, succesvolle live uitzending te maken. Leuk voor jou én voor je kijkers.

In dit blog krijg je van mij het stappenplan dat ik gebruik om wekelijks live te gaan zonder dat ik bang hoef te zijn dat er geen kijkers zijn, of dat er geen interactie is.

Stap 1: Plan onderwerpen in waar je volgers meer over willen weten.

Ik noem dit ook wel het Grote Verlangen van je volgers. Wat willen zij weten, waardoor ze geholpen worden en écht verder komen? Daarvoor moet je diep graven in het verlangen. Een goede manier om achter het ware verlangen van je volgers te komen, is door veel ‘waarom’ te vragen.

Waarom volg je mijn liveshow? Omdat je meer invloed wilt krijgen op internet of omdat je je bereik wilt vergroten met live video.

Waarom wil je je bereik vergroten? Omdat je meer mensen wilt helpen of omdat je je bedrijf wilt laten groeien.

Waarom wil je je bedrijf laten groeien? Omdat je gelooft dat je iets bijzonders te bieden hebt aan de wereld, of omdat je vrijheid wilt en je eigen pad wilt bepalen.

Waarom wil je je eigen pad bepalen? Omdat je in het verleden nooit de kans hebt gehad om eigen keuzes te maken, of omdat je voor een rat van een baas werkte en dat nooit meer wilt.

Waarom wil je nooit meer voor een baas werken?

En ga zo maar door. Als je lang genoeg doorgraaft dan vindt je uiteindelijk het Grote Verlangen van je volger.

Dit is dus NIET het verlangen om jouw product te kopen.

Je klanten hebben nooit het verlangen om jouw product te kopen. Ze hebben het verlangen om een doel te behalen waar jouw product bij gaat helpen.

Stap 2: Plan de promotie van je live video, zodat je meer bereik krijgt

Je kunt veel extra live kijkers krijgen door je video vooraf te promoten. Hoe meer je promoot, hoe meer live kijkers je kunt verwachten. De video die bovenaan deze pagina staat is live opgenomen en ik heb ditmaal niet zoveel promotie gedaan. Luiheid of gebrek aan focus, ik weet niet wat het is. Maar het punt is: er waren veel minder kijkers dan wanneer ik volop promoot.

Om de video te promoten is het slim om een link te hebben waar je mensen naartoe kunt sturen. Ik heb een tutorail gemaakt waarin ik je uitleg hoe je een Facebook Live video inplant. Klik hier om die tutorial te bekijken.

Waar kun je je live video promoten?

  • Stuur e-mails naar je e-maillijst
  • Deel de live video  in Facebookgroepen en op je privé tijdlijn
  • Stuur tweets met de link van de video
  • Post op Instagram
  • Vraag je vrienden en klanten om de video te delen
  • Ga vooraf een aantal keren live vanaf je mobiel en stuur mensen naar de grote uitzending

Mogelijkheden genoeg! Hoe ga jij jouw live video’s promoten?

Stap 3: Plan een spreekbrief zodat je altijd weet wat je gaat zeggen

De grootste angst van veel mensen, die ze weerhoud om te starten met live video: je hebt je live video gestart, de eerste kijkers komen binnendruppelen en dan: je bent je tekst kwijt! Een complete blackout. 

Het is mij een aantal keren overkomen en ik besloot om een techniek te bedenken waarmee ik er zeker van ben dat ik nooit meer mijn tekst vergeet. Ik noem dit de ‘spreekbrief’.  

Spreekbrief is een afgeleide van spiekbrief en het effect is eigenlijk hetzelfde. Je weet in principe wat je moet doen, maar voor de zekerheid schrijf je het toch even op. Voor elke uitzending maak ik een spreekbrief en het heeft ervoor gezorgd dat ik een stuk relaxter live ga.

In mijn spreekbrief zet ik soms een aantal kernwoorden of bullets, en soms hele zinnen die ik goed wil overbrengen. Iedereen zal dit ook op een andere manier vormgeven. Heb jij veel tekst nodig of een paar kernwoorden? Plaatjes die je helpen, of ezelsbruggetjes? Wat het ook is: zet het in een spreekbrief zodat je een blackout voorkomt.

En mocht je toch een blackout krijgen: lach het weg en zeg: oops, ik ben even mijn tekst kwijt. Dat kan gebeuren, het is live! En je zult zien dat hartjes en bemoedigingen je tegemoet stromen. Echt waar!

Wil je leren hoe je zelf live video’s maakt met een spreekbrief, op zo’n manier dat je er meer klanten mee kunt krijgen? Kom naar mijn workshop!

Stap 4: Plan de interactie, zodat je meer engagement krijgt in je video

Engagement is één van de belangrijkste factoren die het succes van je berichten op Facebook bepalen. Live video is de #1 manier om veel engagement te krijgen. 

Door in je spreekbrief momenten te plannen waarop je in gesprek gaat met volgers, is het makkelijk om engagement te stimuleren. Als je meer wilt weten over de impact van engagement, lees dan deze blog en kijk de video.

Stap 5: Plan hoe je leads genereert met Facebook Live

Ik geloof dat al je marketing-activiteiten moeten toewerken naar meer potentiële klanten. Ook als je veel gratis kennis weggeeft. Facebook Live is een fantastische lead-generator. Dit is omdat je op verschillende manieren mensen aan kunt zetten tot een actie.

Zelf gebruik ik vaak een Facebook Messenger Chatbot waarin ik een PDF of link weggeef. Mensen melden zich heel laagdrempelig aan voor een chatbot omdat er geen e-mailadres nodig is.

Je kunt ook een e-mailadres vragen, door te verwjizen naar een formulier op je website. Een andere oplossing is om mensen te vragen om hun telefoonnummer achter te laten, of om YES in de chat te typen waarna je ze een persoonlijk bericht stuurt.

Er zijn veel verschillende manieren om nieuwe ‘leads’ te genereren. Ik ben benieuwd welke creatieve manieren jij zult verzinnen.

Stap 6: Plan wat je achteraf gaat doen met de live video

Meer dan 90% van je kijkers zal achteraf de live video terugkijken. Het is dan ook niet erg als je niet zoveel live kijkers hebt. Je video kan nog steeds heel waardevol zijn!

Je kunt de leeftijd-waarde van je live video aanzienlijk verlengen door hem opnieuw te gebruiken. 

  • Wat dacht je ervan om een podcast te maken van de audio uit de live video?
  • Of om de video te knippen tot een vlog of tutorial?
  • Ook kun je een live video gebruiken als materiaal voor een online training
  • Je kunt de beelden gebruiken als promotiemateriaal
Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden te bedenken om meer te doen met een live video. Het is daarbij wel handig om hoogwaardige beeld en geluidskwaliteit te hebben. Daarvoor kun je het beste een goede webcam en een goede microfoon gebruiken. Ook is professionele livestreaming software een handige investering.

Starten met Facebook Live

Wil jij ook de kracht van live video op Facebook ervaren? Word lid van de facebook community voor live ondernemers en krijg gratis tips en tricks om op weg te gaan met live video.

Ben je al eens live geweest en zou je graag echte resultaten behalen met jouw live video’s? Dus niet alleen meer kijkers krijgen, maar ook van kijkers betalende klanten maken? Doe dan mee met de workshop die ik binnenkort geef. Klik hier om de workshop te bekijken.

Over de auteur

Freerk Lap 
Social Media Strateeg en Facebook Live Expert

Met een achtergrond in grafisch ontwerp, video- en internet marketing, webdesign en online community building weet Freerk hoe je de aandacht van je droomklanten pakt en vasthoudt.

P.S. Ben jij een zelfstandige ondernemer, coach of consultant?

Ontdek hoe je zelf impactvolle gesprekken kan hebben op social media, op één van de volgende manieren:

1. Download het SocialFire E-book (29 pagina’s)
Krijg een persoonlijke connectie met toekomstige klanten. Ontdek de methode die wij gebruiken om consistent relaties op te bouwen die resulteren is waardevolle klanten. Download het e-book

2. Word gratis lid van Facebook Live & Groepen voor Ondernemers
De community om te connecten met ondernemers die samen gaan voor authentiek communiceren, impactvolle content en persoonlijke connectie op social media. Nu gratis lid worden.

3. Werk 1-op-1 met mij samen
Ben je opzoek naar direct resultaat, en wil je nu impact maken met jouw content op social media?
Stuur mij dan een mailtje via het contact formulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie & Privacy Beleid

Om je de beste ervaring te geven op onze website willen we je vragen om onze cookies te accepteren.

Privacy beleid | Sluiten
Instellen