Hoe en waarom plan je een Facebook Live video in?

In deze tutorial leer je hoe je een Facebook Live video inplant en waarom dit belangrijk is. Kijk de video en bekijk de instructies hieronder.

Waarom is het slim om een Facebook live video in te plannen?

Na veel testen, vallen en opstaan, heb ik geconcludeerd dat veel promotie rondom je live video veel verschil maakt. Hoe meer je je live video vooraf aankondigt, hoe meer live kijkers je krijgt.
 

Meer live kijkers betekent meer engagement. En meer engagement op Facebook is belangrijk omdat je daarmee makkelijker organisch bereik krijgt, waardoor je makkelijker meer mensen bereikt. Het loont om veel live kijkers te hebben!

Als je je live video wilt promoten is het handig om een link te hebben waar je mensen naartoe kunt sturen. Ook dit heb ik getest: als je geen link hebt waar mensen de video direct kunnen bekijken, dan zullen veel mensen het ook een stuk lastiger vinden om je live video te vinden. Dat betekent dus: minder kijkers!

Een link is dus handig. En de manier om de link naar je Facebook Live video vooraf te krijgen, is door deze in te plannen.

In de video hierboven leg ik uit hoe het werkt, maar als je liever afbeeldingen gebruikt dan zie je hieronder hoe het werkt.

Hoe plan je de Facebook Live uitzending in? Stap 1

Indien je een Facebook Business Account hebt moet je daar eerst naartoe gaan. Op business.facebook.com kun je inloggen. 

Weet je niet of je een Facebook Business Account hebt? Als je bovenaan jouw Facebook-pagina ziet staan ‘Ga naar de Bedrijfsmanager om deze pagina te beheren.’, dan heb je een Facebook Business account.

Stap 2: Scroll naar beneden en klik op ‘Live video starten’

 Je ziet onder de cover-foto (dat is de grote afbeelding bovenaan de pagina) een aantal knoppen. Klik op de rode knop waaronder ‘Een livevideo starten’ staat.

Stap 3: Klik op ‘Verbinden’

 Nadat je op ‘Een livevideo starten’ hebt geklikt ga je nog niet direct live. Je kunt nu de beschrijving van je video invullen maar er is ook een extra mogelijkheid. Je kunt hier klikken op ‘Verbinden’ waarna je de optie krijgt om een live video in te plannen.
 

Vul rechts de beschrijving in en eventueel een titel. De titel zal niet zichtbaar zijn tot dat je echt live gaat. De beschrijving is wel direct zichtbaar. 

Je kunt de titel en de beschrijving van de video later aanpassen. De ingeplande tijd kan niet worden aangepast.

Stap 4: Klik op ‘Plannen’

 Nu je de beschrijving van de video af hebt kun je de video inplannen. Let op: je kunt de datum en tijd achteraf niet veranderen. Als je een fout hebt gemaakt moet je een nieuwe video inplannen. Je krijgt dan ook een nieuwe link om te delen.
 

Kies de datum en tijd waarop je de live video wilt starten. Je kunt maximaal 7 dagen vooruit plannen.

Stap 5: Afronden van het bericht

Als je bericht is ingepland dan brengt Facebook je terug naar de hoofdpagina. De volgende stap moet je doen om dat ik denk dat dit een bug is. De tekst die je als beschrijving bij de live video hebt gezet komt als een nieuw bericht in het invulveld te staan. Als je nu op ‘Publiceren’ zou klikken dan plaats je náást de live video ook nog een losse tekst.
 
Klik daarom op het kruisje rechts bovenin en vervolgens op ‘Sluiten’.

Stap 6: Deel de link van je Facebook Live video

Ververs nu de Facebook pagina (F5 of ctrl+R / command+R) en scroll naar je ingeplande live video toe. Mensen kunnen nu op ‘Herinnering ontvangen’ klikken zodat ze enkele minuten voor je live uitzending een melding krijgen.
 

Klik nu op de tijd of datum die onder de naam van je facebook pagina staat. Dit is de ‘absolute link’ naar de video. Iedereen die deze link invult ziet jouw live video.

Deel deze link op zoveel mogelijk plaatsen!

Let op! Als je in een Facebook Business account werkt moet je eerst 'https://business.' weghalen. Anders werkt de link niet.

Stap 7: Verbind met de ingeplande Facebook Live video met live video software.

Helaas is het (nog) niet mogelijk om een ingeplande live video vanaf je smartphone of PC te starten zonder gebruik te maken van live video software. Als je wilt weten welke live video software voor jou geschikt is, dan kun je meer lezen in deze tutorial.

Verbind de software met de live video door de ‘Stream URL’ en ‘Stream Key’ in te vullen bij de live video software. Het hangt af van de software die je gebruikt waar je dit moet doen.

Je gaat nog niet direct live maar kunt wel alvast de voorvertoning van de live video zien. Pas op de ingeplande tijd zal de video starten.

Bonus tip: Begin met praten als de countdown op 0:05 staat. Als je dan begint te praten zul je precies aan het begin van de live video je eerste zin uitspreken. Hoe beter je dit doet, hoe sneller je mensen aanspreekt die de live video achteraf terugkijken. 

Dat komt omdat de meeste mensen slechts enkele seconden een video bekijken als die in hun tijdlijn langskomt. Dus als jij de eerste paar seconden niet in de camera kijkt of niet praat, dan ben je veel mensen al direct kwijt. Het is dus waardevol om deze timing goed te krijgen.

Het is niet mogelijk om een Facebook Live video in te plannen zonder daarna software te gebruiken om met deze ingeplande post te verbinden.

Je hebt dus software zoals Ecamm, Manycam, OBS, Xsplit, Vmix of BeLive nodig om een live te gaan.

 

Veel succes!

Over de auteur

Freerk Lap 
Social Media Strateeg en Facebook Live Expert

Met een achtergrond in grafisch ontwerp, video- en internet marketing, webdesign en online community building weet Freerk hoe je de aandacht van je droomklanten pakt en vasthoudt.

P.S. Ben jij een zelfstandige ondernemer, coach of consultant?

Ontdek hoe je zelf impactvolle gesprekken kan hebben op social media, op één van de volgende manieren:

1. Download het SocialFire E-book (29 pagina’s)
Krijg een persoonlijke connectie met toekomstige klanten. Ontdek de methode die wij gebruiken om consistent relaties op te bouwen die resulteren is waardevolle klanten. Download het e-book

2. Word gratis lid van Facebook Live & Groepen voor Ondernemers
De community om te connecten met ondernemers die samen gaan voor authentiek communiceren, impactvolle content en persoonlijke connectie op social media. Nu gratis lid worden.

3. Werk 1-op-1 met mij samen
Ben je opzoek naar direct resultaat, en wil je nu impact maken met jouw content op social media?
Stuur mij dan een mailtje via het contact formulier.

2 gedachtes op “Tutorial: Hoe en waarom een Facebook Live video inplannen?”

 1. Hoi Freerk, bedankt voor je video over hoe een Facebook Live in te plannen!
  Heel waardevol 🙂

  Alleen mis ik in jouw rijtje van software ‘manycam’ 😉

  Met een warme groet,
  Klaziena Waerts

  1. Hi Klaziena, je hebt gelijk! Manycam is sinds het schrijven van dit blog op de markt gekomen. Ik zal hem toevoegen. Thanks 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie & Privacy Beleid

Om je de beste ervaring te geven op onze website willen we je vragen om onze cookies te accepteren.

Privacy beleid | Sluiten
Instellen